Frikommune eller kommune på frihjul?

Kategori: Nyheder
Publiceret: Torsdag, 13. oktober 2016 20:37
Visninger: 1804

Frikommune

eller kommune på frihjul?

En af ugens ophøjede nyheder i Sjællandske var oplysningen om, at Slagelse kommune er blevet ’frikommune’.

Hvad der gemmer sig bag begrebet, kan være svært for en almindelig borger helt at gennemskue, måske sågar også for flere af byrådsmedlemmerne.

Sjællandske har i en artikel prøvet at løfte en lille flig af, hvilke muligheder frikommuneordningen kan få for kommunens landdistrikter og yderområder.

Der er da heller ikke tvivl om, at såfremt kommunen kan udnytte sine frigjorte ressourcer på kerneydelser og mindre på regelsat registrering og unødvendig dokumentation, så kan ordningen da muligvis have en positiv effekt på kommunens service overfor borgerne.

Bruges nedskæringen i bureaukratiet derimod til, at man bare reducerer i medarbejderstaben er fordelene noget mindre synlige.

 

På byrådsmødet den 10.10 fremsatte Enhedslisten et forslag om, at Byrådet tager stilling til kravene til private udbydere af hjemmepleje til Slagelse Kommune. Se her

Baggrunden for forslaget er en henvendelse fra fagforbundet FOA, som ønskede en redegørelse for brugen af uuddannet arbejdskraft på hjemmeplejeområdet samt brugen af ikkeoverenskomstansat personale indenfor samme område?

Ann Sibbern (DF), der er formand for sundheds- og seniorudvalget mente, at en redegørelse som Byrådet havde modtaget var fyldestgørende nok, og at man ikke behøvede at foretage sig yderligere.

Hun mente bl.a., at kommunen ikke kunne stille krav til de private hjemmeplejefirmaer om overenskomst, hvilket man iflg. Ann Sibbern heller ikke krævede på handikap- og psykiatriområdet.

Ergo Slagelse kommune kan godt acceptere private aktører, der ikke har overenskomst med deres medarbejdere.

Det kan godt være, at kommunen ikke kan kræve, at de private selskaber har overenskomster med deres medarbejdere.

Men den kan beslutte, om man vil købe ydelser af sådanne virksomheder!

Enhedslisten var ikke tilfreds med denne redegørelse og krævede forslaget til afstemning.

Ved afstemningen stemte A, SF og Ø for. LA, Venstre og DF imod og forslaget faldt.

 

Hvad har dette så med frikommunen at gøre, kunne man spørge.

Ovennævnte sag viser med al mulig tydelighed, at når tingene passer ind i de borgerliges kram, ser man stort på overenskomster, manglende uddannelser hos personaler m.m.

Som såkaldt ’frikommune’ kan udmøntningen af flere af den grundliggende lovgivning ignoreres og tilsidesættes.

Hvis holdningen hos flertallet i byrådet er den samme i andre spørgsmål som i ovenfor beskrevet, er det måske bedre at være fri for frikommunen.