Overskud, - en speget affære

Kategori: Nyheder
Publiceret: Søndag, 17. Juli 2016 14:26
Visninger: 1727

Overskud, - en speget affære.

Blandt alle reklameindslagene for Rynkeby i løbet af sommeren har Sjællandske i de seneste uger også bragt hurrahistorier om erhvervslivet i Slagelse.

”Analyse viser stor fremgang for virksomhederne i Slagelse” fylder forsiden den 8. juli og ”Harboe Bryggeri brillerer med kæmpeoverskud” er forsideteksten den 1. juli.

”824 firmaer i Slagelse er i bedring” lyder Spar Nords analyse, som man har baseret på internetsiden proff.dk.

Proff.dk er egentlig også en interessant hjemmeside at besøge. Her kan man bl.a. få et overblik over virksomhedernes økonomiske situation.

Vil man f.eks. se på tallene bag Harboes kæmpeoverskud kan man på proff.dk som nævnt læse at Harboes Bryggeri A/S i 2015 havde et bruttooverskud på 96 mio. kr. i 2015. Sjællandske opererer i sin artikel med et overskud på 51,1 mill. kr., men alligevel et beløb som tilsyneladende er godt og værd at brillerer med.

Men hov! Ser man på nogle af de øvrige oplysninger på siden fremgår det bl.a. at resultatet(overskuddet) før skat er på minus 15,9 mill. kr.

Et minus på denne post er også ensbetydende med, at firmaet ikke betaler selskabsskat i 2015, hvilket Harboe heller ikke har gjort i 2012, 2013 og 2014.

Der er altså forskel på overskud når man skal i avisen og når man skal betale skat.

Mon de samme gode resultater for de andre Slagelsevirksomheder har den samme tendens?

Det nævner Spar Nords analyse desværre ikke noget om.

Derimod nævner Spar Nord, at én af faktorerne der har bedret virksomhedernes økonomi er, at de er blevet trimmet. Trimmet betyder oversat oftest at der er fyret medarbejdere, der dermed så ikke kan bidrage med indkomstskat til samfundet, - det samfund, der i disse tider skriger på ressourcer for at kunne opretholde serviceniveauet i den velfærd, vi gerne vil bevare.

Der er givetvis gode forklaringer på hvordan et overskud på 96 mill. kr. pludselig kan blive til et underskud på 16 mill. kr.

Mon der også er en god forklaring på at de positive økonomier i virksomhederne ikke smitter bare lidt af på det samfund, der de senere år har investeret millioner for at disse virksomheder netop kunne få overskud?