Udstilling om ytringsfrihed

Kategori: Læserbreve
Publiceret: Torsdag, 29. januar 2015 14:44
Visninger: 1482

Udstilling om ytringsfrihed

Sjællandske fortalte 27. januar, at Skælskør Bibliotek 31. marts åbner en udstilling om ytringsfrihedens vilkår med udgangspunkt i Charlie-tragedien i Paris. Biblioteket vil markere ordets magt og friheden til at ytre sig gennem den kunstform og det medie, man ønsker sig.

Jeg håber, at tilrettelæggerne får held til at løfte udstillingen op over det lidt for selvglade niveau, som mange forfalder til, når ytringsmulighederne i vort land sammenlignes med tilstandene andre steder i verden.

Danskernes ytringsmuligheder og vore friheder til selvstændig tænkning og initiativ kan sagtens blive meget bedre. Den påstand leverede Sjællandskes initiativrige journalist Jens Christian Bachmann solid dokumentation for i Sjællandske 17. januar i sin artikel ”Slagelse by er Charlie Hebdo-fri zone”.

På sin rundtur i byen fik Bachmann ikke opdrevet et eneste eksemplar af det franske satireblad. Ærgerligt for diverse fransklærere. Dog ikke noget alvorligt signal om problemer for ytringstilstandene i Danmark, men Bachmann fandt frem til mere alvorlige sager.

I en stor virksomhed som DSB har alle medarbejdere forbud mod at ytre sig om selv bagatelagtige forhold, der vedrører virksomheden. Sjællandskes medarbejder kunne hverken i kiosken på Slagelse Station eller i DSB’s landsdækkende kommunikationsafdeling finde en eneste medarbejder som havde ytringsfrihed til opgive sit navn og fortælle om baggrunden for, at Charlie Hebdo kun var til salg på Københavns Hovedbanegård og ikke i Slagelse eller andre provinsbyer.

Statoils lokale butikschef på stop 39 har ikke forbud mod at lægge navn til en udtalelse, men Sjællandskes journalist fandt ud af, at selskabet ikke giver lokale medarbejdere frihed til på eget initiativ at sætte en ny vare til salg i deres butik. Det bestemmes i selskabets top. Derfor ingen plads i statoils lokale butik til Charlie Hebdo.

Jeg er glad for den ytringsfriheds-service, som Slagelse Bibliotekerne yder borgerne ved at abonnere på 90 % af Danmarks landsdækkende dagblade, men ærgerlig over, at biblioteksledelsen har besluttet sig for 10 % ytringsbegrænsning ved at udelukke ét af de landsdækkende dagblade fra avisholdet. Slagelses borgere må til Næstved, hvis de vil læse dagbladet Arbejderen på biblioteket.

Jeg råder over et foto af Arbejderen - taget på avishylden på Næstved Bibliotek. Det stiller jeg gerne til rådighed for den kommende udstilling på Skælskør Bibliotek om ytringsfrihedens vilkår.

Foto: Elsa Mortensen

Anker Schjerning

Brydes Alle 34

4200 Slagelse

Folketingskandidat (EL)